Inleiding: Ver van huis en vaak ook geen thuis

Asielzoekers leven vaak onder zeer moeilijke omstandigheden. Verschillenden vluchten met gevaar voor eigen leven uit het land van herkomst. Hier eenmaal aangekomen, is het de vraag of ze überhaupt mogen blijven. Een spannende periode van onzekerheid breekt dan voor hen aan. Vooral de laatste tijd zijn asielzoekers in het nieuws geweest. De uitgeprocedeerde asielzoekers die in tentenkampen woonden, hielden de gemoederen flink bezig. Binnen heerst er grote verdeeldheid wat er gedaan moet worden met deze mensen. Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven ligt al wekenlang onder vuur door verschillende oppositiepartijen. Dat asielzoekers onderdak moeten krijgen is een feit, maar of dat ook voor uitgeprocedeerde asielzoekers geldt, is de vraag.

Deze subcultuur intrigeert. Het zijn mensen die vechten voor een beter bestaan, maar dan in een ander land dan waar ze vandaan komen. Een actueel beeld van asielzoekers en de uitgeprocedeerde asielzoekers is te vinden in dit webdossier.

 Elske Lindeman

 

Advertisements

One thought on “Inleiding: Ver van huis en vaak ook geen thuis

  1. Ben het helemaal met de inleiding eens. Maar, waarom worden in dit dossier geen uitgeprocedeerde vluchtelingen opgevoerd? Het gaat (op heel veilige afstand) over die asielzoekers en het beleid dat er gemaakt wordt. Ik had graag ook info gehad van/over bijvoorbeeld een uitgeprocedeerde vluchteling. Wie is hij/zij, wat voelt hij/zij en vanuit welk perspectief. Je bent nu als een helikopter boven de problematiek blijven hangen zonder mensen uit die subcultuur naar voren te halen. Ook relatief veel (niet gecorrigeerde) slordigheidsfoutjes. Dossiercijfer: 6.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s