Column: Eerst aan hun lot overlaten, daarna herdenken

De inwoners van de Verenigde Staten worden door de Nederlanders wel eens bekritiseerd als het gaat om hun soms wat overdreven karakters. Alles moet groter, opvallender en vooral dramatischer aan de andere kant van de grote haringvijver.

Toch zijn er ook kanten aan die cultuur die mij wel aanspreken. Zo wordt er in Denver elk jaar een grote herdenking voor de overleden daklozen gehouden. In de VS zijn daklozen vaak volledig aan hun lot overgeleverd, omdat ze daar niet in zo’n verzorgingsstaat als Nederland leven. In Denver alleen al zijn dit jaar 147 daklozen van vier dagen tot 80 jaar oud, omgekomen.

De vader van een zekere Shannon Hogan, leefde vijftien jaar op straat, tot hij afgelopen Halloween een hartaanval kreeg in een park. Een paar dagen eerder had Shannon haar “oprechte en liefdevolle” vader nog gesproken. Waarom ze haar vader niet gewoon bij haar in liet wonen, vertelt ze niet. Ze vreesde al wel langer voor zijn leven, omdat hij op straat woonde.

In een ‘modern’ land als de VS betekent op straat leven echt “op straat leven”. Daar kun je als dakloze niet zo één twee drie een opvang in. Maar als je dan dood gaat, wordt je wel herdacht.

Bron: Denver Post

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s