Burgeroorlog Syrië steeds meer etnische en religieuze strijd

Homs – De burgeroorlog in Syrië gaat meer lijken op een etnisch en religieuze strijd.  Dit is ontstaan dankzij het feit dat het buitenland zich steeds meer is gaan bemoeien met het conflict. Dat laten de onderzoekers van de VN weten in een interim-rapport dat donderdag is gepubliceerd.

Buitenlandse strijders, die vooral verbonden zijn met extremistische soennitische groeperingen, zouden zich in het conflict mengen. De strijders werken in zelfstandige eenheden en werken samen met het Vrije Syrische Leger, de FSA. Deze hoofdmacht van de Syrische opstandelingen krijgt steun van het Westen.

De onderzoekers vertellen daarnaast dat etnische en religieuze minderheden steeds meer worden gedwongen om zich aan te sluiten bij een van de kampen in het conflict. Hierdoor wordt de sektarische kloof steeds groter. De soennieten, die de meerderheid van de Syrische bevolking uitmaken, zien namelijk behalve de alawieten ook christenen, Armenen, druzen en Koerden als bondgenoten van Assad en zijn bewind.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN zei woensdag dat hij nog geen uitkomst ziet. Wel benadrukte hij dat alleen een politieke overeenkomst het geweld kan doen stoppen. De leden van de Veiligheidsraad zijn het met deze uitspraak alleen niet allemaal eens.

Bronnen:
De Standaard 

One thought on “Burgeroorlog Syrië steeds meer etnische en religieuze strijd

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s