Kutmarokkanen

Het is inmiddels alweer ruim tien jaar geleden dat de Marokkaanse rapper Raymtzer het nummer ‘Kutmarokkanen’ schreef. Een pijnlijk treffende titel, aangezien het scheldwoord ‘kut’ meestal moeiteloos wordt verbonden met de Marokkaanse jongeren in ons land. Verder is de tekst van zijn song niet erg sterk, maar verwoordt wel precies hoe Marokkanen zich voelen ten opzichte van de veroordelende Nederlanders.

Zo rapt hij: Maar jullie halen alleen de negatieve zinnen eruit. Bang dat je een keer op wat diepere dingen stuit. Want dan blijkt het beeld van de stereotype niet juist. En zie je het liefst dat ik verhuis.

Raymtzer geeft met deze woorden uitnodiging tot het veranderen van het stereotype beeld dat men meestal heeft van Marokkanen.

In heftige tijden als deze is dat moeilijk. Weer refereer ik aan het voorval van de gedode grensrechter. Blijkt dat er ‘buitenlanders’ bij betrokken zijn, gaan al gauw de nekharen overeind. Maar misschien moeten we ook denken over hoe wij ons eigen gedrag kunnen veranderen. Een mooi voorbeeld hiervan is deze zin in de rap van Raymtzer: Als ik langs een vrouw loop en ik zie haar d’r tas verbergen… Uitleg is hierbij overbodig. Negatieve signalen afgeven heeft vaak negatieve gevolgen.

Bron:  Rap Raymtzer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s