Strijd in de Arabische wereld

Buitenlandsspecialist Jan van Benthem van het Nederlands Dagblad vertelt in de radio uitzending van Radio 1 over de strijd tussen de soennieten en de sjiieten in de Arabische Wereld. Wat betekent deze strijd volgens hem voor deze wereld?

De strijd gaat volgens de specialist niet alleen over de theologische verschillen tussen de twee hoofdstromingen van de Islam, maar het gaat over het grote machtsspel tussen de soennitische leidende landen, Saoedi-Arabië en Egypte, en het sjiitische machtsblok wat Iran probeert te creëren.

Zo heeft de koning van Bahrein, dat is een klein landje wat grenst aan Saoedi-Arabië, problemen met de sjiitische minderheid in zijn land. Zij voelen zich namelijk achtergesteld. De leider van deze groep heeft contact met de revolutionaire garde in Iran. Iran zou dus kunnen in gaan grijpen in Bahrein. Zij vergelijken het steunen van de opstand van de sjiieten weer meer de inval van Koeweit in Irak.

Iran zou dus in kunnen grijpen in Bahrein.  Door een Syrische commentaar  werd zelfs geschreven dat Iran eigenlijk in oorlog is met heel de regio.  Kortom,  bij de conflicten in de Arabische Wereld er is dus niet alleen sprake van  conflicten tussen burgers en dictators, maar ook  tussen landen onderling.

Bronnen:
Radio1 

2 thoughts on “Strijd in de Arabische wereld

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s