Strijd soennieten en sjiieten groter geworden

De Amerikaanse-Iraanse analist Vali maakt zich zorgen over de situatie in het Midden-Oosten. De strijd tussen de soennieten en de sjiieten is volgens hem, dankzij de Arabische Lente, groter geworden.

De vergelijking kan volgens Nasr gemaakt worden met de strijd in Irak.
In het jaar 2003 werd Saddam Hoessein als president van Irak afgezet. Hij behoorde tot de soennieten en had als leider de sjiieten onderdrukt. Na zijn afzetting volgde er een machtsgreep door de sjiieten, met als gevolg dat er ook een oorlog tussen de groepen ontstond.

Analist Vali Nasr merkt in zijn interview op dat hij denkt dat het in de Arabische Lente over hetzelfde principe gaat als bij machtstrijd in Irak. “Het ging niet om het individu versus de staat, niet om de disctatuur versus de democratie.”  Nee, de strijd ging volgens de analist er puur om welke groep in Irak de macht zou krijgen. Deze strijd is nu in de Arabische Lente dus ook aan de gang.

Daarnaast merkt hij op dat het sektarische systeem in de Arabische dictaturen een vorm was van apartheidsdenken waar de bevolking in getraind werd. Het was alleen onzichtbaar zolang de dictators aan de macht waren.  Alleen als die dictatuur verbroken wordt, dan gaat de macht naar de meerderheid. In Syrië verzet de soennitische meerderheid zich tegen de sjiietische sekte, het alawisme, oftewel de groep waar president Assad bij hoort.

Foto: Vali Nasr

Bronnen:

Trouw

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s