Huidige invulling sociaal leenstelsel kent geen meerderheid

UTRECHT – Het debat van woensdag over de onderwijsbegroting voor 2013 heeft duidelijk gemaakt dat de plannen voor een sociaal leenstelsel zoals die er nu uitzien niet kunnen rekenen op een meerderheid.

De coalitiepartners VVD en PvdA hebben in het regeerakkoord afgesproken de studiebeurs in de vorm van een gift willen te veranderen. In plaats van dat de student een basisbeurs in de vorm van een gift ontvangt, zal dit een lening betreffen en zal het bedrag na de studie moeten worden terug betaald. Deze verandering levert de staatskas ruim een miljard euro op.

Tijdens het debat kwam naar voren dat D66 en GroenLinks beide niet tevreden zijn met de huidige invulling van de plannen. Beide stelde ze aanvullende eisen voor eventuele steun. De eerste is dat de opbrengsten worden geïnvesteerd in het onderwijs en de tweede is dat de toegankelijkheid van het onderwijs niet in gevaar komt.

De VVD en PvdA hebben de steun wel nodig om de plannen door te kunnen voeren. Dit omdat ze samen geen meerderheid vormen in de Eerste Kamer. Het wordt dus interessant om te zien hoe dit zich verder ontwikkeld. Het vervolg van het debat moet meer uitsluitsel geven.

sociaal leenstelsel

© ANP. Protest tegen bezuinigingen in het hoger onderwijs. (Archieffoto)

Bronnen:

Reformatorisch Dagblad

NRC

Nationaal Dagblad

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s