De jongere generatie ziet het boerenleven niet zitten

Door: Anita de Wildt

WILNIS – De kostprijs voor het leveren van melk wordt steeds hoger en de supermarkten verhogen de prijzen niet door de angst om klanten te verliezen. De boeren hebben het zwaar, en dat merken ze ook bij het vinden van een opvolger.

 Het vinden van een opvolger is al jaren een probleem. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat in 12 jaar tijd 28.579 landbouwbedrijven zijn gestopt. Maar niet alleen bij de landbouwbedrijven gaat het slechts ook blijkt uit de cijfers dat een derde van de melkveebedrijven met een bedrijfsleider van 55 jaar of ouder geen opvolger heeft.

‘’Toen ik ouder werd en er achter kwam niet een van mijn vijf kinderen de boerderij wilde over nemen wist ik dat ik moest stoppen, tot groot verdriet van mijn schoonouders die graag gezien hadden dat het nog een generatie werd overgenomen.’’ Vertelt Jacob de Wildt, die nu al negen jaar gestopt met zijn melkveebedrijf in Wilnis. Aan de weg waar Jacob woont, waren er tot een aantal jaar geleden nog acht boeren, zes daar van zijn ondertussen gestopt. De gepensioneerde boer beaamt ook het feit dat het waarschijnlijk ook gaat om het financiële gedeelte: ‘’Ik heb altijd een tweede baan moeten hebben om rond te komen, boer zijn betekend dat je erg hard moet werken. Dat ziet de jongere generatie en schrikt ze waarschijnlijk af.’’

Bron: NOS

One thought on “De jongere generatie ziet het boerenleven niet zitten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s